Met de alsmaar stijgende prijzen van energie swingen de bedragen op de energiefactuur de pan uit. Een gemiddeld huishouden betaalt jaarlijks een paar duizend euro aan energie. Reden genoeg om enkele manieren te ontdekken waarbij je kan besparen op je energiefactuur.

Kies voor energiezuinige apparaten

Als je een apparaat koopt, kun je je elektriciteitsrekening verlagen door het meest energiezuinige model te kiezen. De meest voor de hand liggende indicatie van de energie-efficiëntie van een product is de EU-score voor energie-efficiëntie.

Isoleer je woning

Je woning verwarmen kost heel wat energie. Zeker tijdens de koude wintermaanden. Maar waarom zou je extra hard moeten stoken als alle energie makkelijk verloren gaat? De beste investering die je kan doen is je woning isoleren. Zo gaat de warmte in je woning minder snel verloren.

Neem enkel korte douches

Lang onder de douche staan kan heerlijk lijken. Zeker op een koude dag kan een warme douche echt deugd doen. Toch vermijd je dit het best. Het opwarmen van het water vergt veel energie en tegelijk verkwist je ook meer water. Korte efficiënte douches doet je dus dubbel besparen op je energiefactuur.

Schakel apparaten die je niet gebruikt uit

Een tv, radio, computers, spelcomputers, … Het zijn allemaal apparaten die je niet voortdurend gebruikt. Toch is de kans groot dat wanneer je ze niet gebruikt ze in de standby mode staan. Ook dit verbruikt energie. Schakel daarom altijd je apparaat volledig uit om energie te besparen.

Leg de airco uit als je niet thuis bent

Veel mensen laten hun airco dag in dag uit aan zodat de temperaturen altijd gemiddeld zijn in de woning. Leuk als je thuis bent, maar onnodig wanneer je een hele dag weg bent. Wil je toch thuiskomen in een goed verkoelde woning? Dan kun je een aircosysteem kopen die je kan bedienen met je smartphone.

Laat je was buiten drogen

Droog je was buiten of op een droogrek, in plaats van je wasdroger te gebruiken. Vergeet niet goed te ventileren en indien mogelijk een luchtontvochtiger te gebruiken als je binnen kleding droogt.

Laat je boiler nakijken

Laat je cv-ketel onderhouden of vraag dit aan je verhuurder. Een monteur kan energiebesparende aanpassingen doen, zoals het verlagen van de aanvoertemperatuur van je ketel, waardoor je rekeningen kunnen dalen.

Vergelijk energieleveranciers

Er zijn verschillende energieleveranciers op de markt. Het beste wat je kunt doen om te besparen op je energiefactuur is door deze uit te spelen tegen elkaar. Vraag offertes en vergelijk hun prijzen. Ook is het handig om te weten dat de goedkoopste leverancier voor één gezin niet noodzakelijk de goedkoopste is voor een eenpersoonshuishouden.

Comments are closed.