We moeten met z’n allen gezonder gaan leven. Allemaal goed en wel, maar wat betekent gezond leven nu precies en, nog belangrijker, hoe kun je dit op jouw leven toepassen? Gezonder leven levert je tal van voordelen op, dat is alvast een zekerheid. Niet alleen fysiek zul je minder last ondervinden van allerlei ongemakken en kwaaltjes, ook je mentale welzijn verbetert er aanzienlijk door. Geen enkele reden dus om dat gezonder leven niet onmiddellijk toe te passen. Je vindt hieronder enkele handige tips die je meteen in de praktijk kunt brengen.

Maak de juiste voedingskeuzes

Als het gaat over gezond leven, gaat het vaak bij de voeding al mis. Een druk leven zorgt ervoor dat we al snel naar makkelijke maaltijden en tussendoortjes grijpen. Snel een kant-en-klaar maaltijd in de microgolfoven, een pizza in de oven of een bestelling bij een plaatselijk fastfoodrestaurant, je hebt er dan wel mee gegeten, maar gezonde keuzes zijn het niet. Hetzelfde geldt voor die snoepreep uit de automaat die je hongergevoel moet stillen. De makkelijkste en meest doeltreffende manier om hier komaf mee te maken, is het opstellen van een weekmenu. Voor iedere dag stel je een gezonde en evenwichtige maaltijd op en met dat lijstje ga je vervolgens boodschappen doen. Zelf koken zorgt ervoor dat je de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt en het is eens zo lekker als die kant-en-klaar maaltijden. Vergeet ook niet om gezonde tussendoortjes zoals fruit, noten of platte kaas in je winkelmandje te leggen.

Zorg voor voldoende beweging

Het excuus is snel gemaakt dat er voor sporten geen tijd is. Maar niemand die zegt dat je elke dag uren in de sportschool moet doorbrengen. Als je al eens vaker de fiets neemt of te voet gaat, als je die lift laat voor wat hij is en de trap neemt en als af en toe geniet van een heerlijke wandeling, maak je echt al een groot verschil. Samen sporten met een vriend of vriendin is ook een goed idee, je zult minder snel afhaken. Of wat dacht je van dagelijks een uurtje met je kinderen spelen en rennen? Kleine inspanningen zorgen op het vlak van beweging voor mooie resultaten.

Ook rust en ontspanning zijn belangrijk

Aan rust en ontspanning wordt heel vaak te weinig aandacht besteed terwijl het onmisbaar is in een gezonde levensstijl. Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen en om de energiereserve terug aan te vullen. Ga er maar van uit dat die 8 uur nachtrust echt geen overbodige luxe zijn. De hele dag van hier naar daar rennen, je hoofd vol taken en opdrachten hebben en elke dag opnieuw op maximaal niveau presteren, het vraagt veel van het lichaam, gun het dus ook die meer dan welverdiende rust.

Comments are closed.